Το Νέο περιοδικό μας

«Ελληνική Ωτορινολαρυγγολογία»Διαβάστε περισσότερα για το περιοδικόΤο περιοδικό μας

To περιοδικό Ωτορινολαρυγγολογία Χειρουργική Κεφαλής & Τραχήλου αποτελεί το επίσημο έντυπο της Πανελλήνιας Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας - Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

Έχει ως βασικό στόχο τη συνεχή ενημέρωση των Ωτορινο-λαρυγγολόγων και των συναφών ιατρικών ειδικοτήτων πάνω σε θέματα της ειδικότητας που απαιτεί ο 21ος αιώνας.

Διαβάστε περισσότερα για το περιοδικό


Μυριγγοτομή και τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού

Ι. Σκοπός των σωληνίσκων αερισμού

Οι σωληνίσκοι αερισμού τοποθετούνται για την αντιμετώπιση των υποτροπιαζόντων φλεγμονών των αυτιών ή της ύπαρξης υγρού πίσω από τον τυμπανικό υμένα, που προκαλεί μείωση της ακοής. Οι σωληνίσκοι επιτρέπουν τον αερισμό και την παροχέτευση του μέσου αυτιού, το οποίο βρίσκεται πίσω από την τυμπανική μεμβράνη. Αυτοί μένουν στη θέση τους για 12-18 μήνες περίπου. Στη συνέχεια, μεταναστεύουν από την τυμπανική μεμβράνη και πέφτουν μέσα στον έξω ακουστικό πόρο και καλύπτονται από κυψελίδα. Συνήθως, βγαίνουν από τον έξω ακουστικό πόρο μόνοι τους. Συμπτωματικά, μπορεί να παραμείνουν στο τύμπανο και να χρειασθεί να αφαιρεθούν υπό αναισθησία.  Η τοποθέτηση των σωληνίσκων κερδίζει χρόνο, ώστε με την ανάπτυξη του παιδιού να λυθεί και το πρόβλημα της μειωμένης λειτουργίας των ευσταχιανών σαλπιγγών, που μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπιάζουσες φλεγμονές ή παρουσία υγρού που επιμένει, στο μέσο ους. Στα περισσότερα παιδιά που απαιτείται τοποθέτηση σωληνίσκων, συνήθως αυτή γίνεται μόνο μία φορά. Όμως κάποια παιδιά ίσως χρειασθούν επανειλημμένες τοποθετήσεις, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα με τα αυτιά τους.

ΙΙ. Η διαδικασία

Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία. Η αναισθησία δίνεται με μάσκα. Οι σωληνίσκοι τοποθετούνται μέσου του έξω ακουστικού πόρου με τη χρήση μικροσκοπίου.  Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές ή ουλές. Μία μικρή τομή γίνεται στην τυμπανική μεμβράνη και αν υπάρχει υγρό, αναρροφείται. Τοποθετείται ο σωληνίσκος και βάζουμε αντιβιοτικές σταγόνες στο αυτί. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, το παιδί ξυπνάει και το πάμε στην αίθουσα ανάνηψης. Όλη η διαδικασία μαζί με την αναισθησία, συνήθως παίρνει 30-45 λεπτά.

ΙΙΙ. Μετεγχειρητικά θέματα

1. Πόνος
Συνήθως υπάρχει λίγος ή καθόλου πόνος μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού. Εάν υπάρχει πόνος αντιμετωπίζεται επαρκώς με αναλγητικά. Ενημερωθείτε για την δοσολογία που αντιστοιχεί στην ηλικία και το βάρος του παιδιού σας. Σε περίπτωση που ο πόνος συνεχίζει παρά τη θεραπεία, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

2. Ωτικές σταγόνες
Μετά την τοποθέτηση σωληνίσκων αερισμού χρησιμοποιούνται ωτικές αντιβιοτικές σταγόνες, προκειμένου να αποφευχθεί κάποια φλεγμονή. Βάζετε 3 σταγόνες σε κάθε αυτί, 3 φορές ημερησίως για 3 ημέρες μετεγχειρητικά.
Οδηγίες χρήσης: ανακινείστε το φιαλίδιο ώστε τα σωματίδια να διαλυθούν πριν τη χρήση. Τοποθετήστε 3-4 σταγόνες στον  έξω ακουστικό πόρο με το κεφάλι σκυμμένο στην αντίθετη πλευρά. Πιέστε αρκετές φορές το αυτί, ακριβώς μπροστά από τον ακουστικό πόρο, ώστε οι σταγόνες να μπούνε βαθειά. Τοποθετείστε τεμάχιο βάμβακος στο έξω τμήμα του πόρου. Σκύψτε το κεφάλι προς την αντίθετη πλευρά και επαναλάβετε τη διαδικασία.

3. Δίαιτα
Δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί σε αυτή την επέμβαση. Κάποια παιδιά ίσως έχουν ναυτία ή κάνουν εμέτους λόγω της γενικής αναισθησίας, συμπτώματα τα οποία υποχωρούν μετά από 1-2 ημέρες.

4. Δραστηριότητα
Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις δραστηριότητες μετά την τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού.

5. Παροχέτευση
Η παροχέτευση από το ένα ή και τα δυο αυτιά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετεγχειρητικά δεν είναι ασυνήθης. Αυτό το υγρό μπορεί να είναι ή καθαρό ή θολό, αλλά ευκαιριακά μπορεί να είναι και αιματηρό και αυτό εξαρτάτι από το πόσο μολυσμένο ήταν το αυτί την ώρα της επέμβασης. Επειδή τοποθετούνται ωτικές σταγόνες την ώρα της  τοποθέτησης των σωληνίσκων, είναι συχνό να υγρανθεί το βαμβάκι ή το μαξιλάρι την πρώτη μέρα. Αποβολή σημαντικής ποσότητας θολερού, δύσοσμου ή αιματηρού υγρού μετά τις 3 ημέρες μετεγχειρητικά δεν είναι συνηθισμένο. Μπορεί να είναι ένδειξη ενεργού φλεγμονής του αυτιού και πρέπει να αναφερθεί. 

6. Πυρετός
Ο πυρετός είναι σπάνιος μετεγχειρητικά. Παρακαλώ επικοινωνήστε εάν το παιδί σας έχει θερμοκρασία στο στόμα ή στο ορθό υψηλότερη από 38 C την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση.

7. Ακοή
Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως επιτρέπει στην ακοή να επιστρέψει στα φυσιολογικά για το παιδί επίπεδα. Παρακαλώ σημειώστε ότι το παιδί μπορεί προσωρινά να έχει ευαισθησία στους υψηλούς ήχους μετεγχειρητικά. Οι σωληνίσκοι από μόνοι τους μπορεί να προκαλέσουν μικρή πτώση στις χαμηλές συχνότητες, η οποία υποχωρεί όταν πέσουν.

8. Λοιμώξεις ώτων
Η τοποθέτηση των σωληνίσκων αερισμού συνήθως μειώνει τόσο τον αριθμό, όσο και τη σοβαρότητα των φλεγμονών του αυτιού. Κάποια παιδιά μπορεί να μην έχουν καθόλου φλεγμονές, όσο έχουν τους σωληνίσκους.  Όσο διάστημα είναι οι σωληνίσκοι στη θέση τους, το παιδί
σας μπορεί να μην εκδηλώνει τα συνήθη συμπτώματα που συνδέονται με φλεγμονή. Μπορεί να έχει πυρετό ή να παρατηρήσετε υγρό στο εξωτερικό αυτί. Εάν το αυτί του παιδιού σας τρέχει υγρό, πρέπει να το αναφέρετε. Συνήθως χρειάζεται αντιβίωση.

9. Μπάνιο

Η είσοδος νερού στο μέσο αυτί μέσω των σωληνίσκων μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη φλεγμονής. Αυτό σπάνια συμβαίνει κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή της κολύμβησης με το κεφάλι έξω από το νερό. Στα παιδιά που κολυμπούν με το κεφάλι στο νερό απαιτούνται προστατευτικές ωτασπίδες για την αποφυγή μόλυνσης. Για το σκοπό αυτό διατίθενται διάφορα είδη ωτασπίδων: αφρώδεις, κέρινες κ.ά.

10. Παρακολούθηση: από το θεράποντα ιατρό.