Σχετικά με την Ωτορινολαρυγγολογία

Ο Ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο γιατρός σας για κάθε περίοδο του χρόνου και για κάθε ηλικία.

Αναρωτηθήκατε ποτέ με τι ακριβώς ασχολείται ένας ωτορινολαρυγγολόγος;

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι – χειρουργοί κεφαλής και τραχήλου, ειδικεύονται σε Ωτορινολαρυγγολογικές Κλινικές των μεγάλων Κρατικών Νοσοκομείων επι 5 χρόνια στην αντιμετώπιση νοσημάτων των ώτων, της ρινός, του λάρυγγα και τις γειτονικές δομές τις κεφαλής και τραχήλου.

Γνωριμία με τους ειδικούς Ωτορινολαρυγγολόγους

Η Ωτορινολαρυγγολογία Χειρουργική Κεφαλής και Τραχήλου είναι μια δύσκολη και λεπτή χειρουργική ειδικότητα με αρκετή παθολογία και ειδικά εργαστήρια. Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι είναι ιατροί που εκπαιδεύονται στην συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία ασθενών με νοσήματα και διαταραχές των ώτων, της ρινός και του λάρυγγα (ΩΡΛ) και τις γειτονικές δομές τις κεφαλής και του τραχήλου. Συνήθως αναφέρονται ως ιατροί ΩΡΛ.

Οι ιδιαίτερα ασχολούνται με τη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων των παραρρίνιων κόλπων, του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και της άνω μοίρας του φάρυγγα καθώς και τις δομές του τραχήλου και του προσώπου. Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι διαγιγνώσκουν, θεραπεύουν και αντιμετωπίζουν διαταραχές αποκλειστικές της ειδικότητάς τους καθώς και πολλά περιστατικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας τόσο σε παιδιά όσο και ενήλικες.

Τι θεραπεύουν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι;

Τα ώτα – Η βαρηκοΐα αφορά 1 στους 10 του γενικού πληθυσμού. Αποκλειστικό πεδίο των Ωτορινολαρυγγολόγων είναι η θεραπεία των διαταραχών των ώτων. Εκπαιδεύονται τόσο στην συντηρητική όσο και στην χειρουργική θεραπεία της ακοής, των ωτίτιδων, των διαταραχών ισορροπίας, των εμβοών, του νευροπαθητικού άλγους και των διαταραχών του προσωπικού και των άλλων εγκεφαλικών νεύρων. Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι επίσης αντιμετωπίζουν συγγενείς (εκ γενετής) ανωμαλίες του έξω και έσω ωτός.

Η μύτη – Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από χρόνια παραρρινοκολπίτιδα κάθε χρόνο, καθιστώντας την ως ένα από τα συχνότερα ενοχλήματα υγείας στην Αμερική. Η φροντίδα της ρινικής κοιλότητας και των παραρρινίων είναι από τις πρωταρχικές υπηρεσίες των Ωτορινολαρυγγολόγων. Η αντιμετώπιση των διαταραχών της περιοχής της ρινός περιλαμβάνει τις αλλεργίες και την αίσθηση της όσφρησης. Η αναπνοή και η αισθητική εμφάνιση της μύτης αποτελούν επίσης μέρος της εξειδίκευσης του Ωτορινολαρυγγολόγου.

Ο Τράχηλος – Η επικοινωνία (λόγος και τραγούδι) και η σίτιση αφορούν αυτήν την ζωτικής σημασίας περιοχή. Επίσης αποκλειστικότητα του Ωτορινολαρυγγολόγου αποτελεί η εξειδίκευση στην αντιμετώπιση νοσημάτων του λάρυγγα και της άνω μοίρας του αναπνευστικού συστήματος και του πεπτικού σωλήνα, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών φώνησης , κατάποσης και κακοσμίας.

Η κεφαλή και ο τράχηλος – Αποτελεί τη σημαντικότερη ανατομική περιοχή του ανθρώπινου σώματος και περιλαμβάνει το σύνολο των12 εγκεφαλικών συζυγιών με σημαντικά νεύρα που ελέγχουν την όραση, την όσφρηση, την ακοή και το πρόσωπο. Στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου, οι Ωτορινολαρυγγολόγοι εκπαιδεύονται στην θεραπεία λοιμώξεων, καλοήθων και κακοήθων όγκων, τραυματισμούς και παραμορφώσεις του προσώπου. Πραγματοποιούν τόσο αισθητική όσο και επανορθωτική χειρουργική.

Εκπαίδευση και φροντίδα ασθενών

Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν να ασκούν την ειδικότητά τους μετά από συμπλήρωση προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης διάρκειας έως και 12 ετών, χωρίς τις αναμονές που σήμερα ξεπερνούν ακόμη και τα 8 χρόνια. Συγκεκριμένα απαιτούνται 6 χρόνια στην ιατρική σχολή,υπηρεσία υπαίθρου 1 χρόνο και τουλάχιστον 5 έτη ειδίκευσης. Εν συνεχεία ο ιατρός θα πρέπει να περάσει επιτυχώς την εξέταση της ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής απονομής του τίτλου ειδικότητος του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, μερικοί Ωτορινολαρυγγολόγοι επιδιώκουν ένα ετήσιο ή διετές πρόγραμμα μετεκπαίδευσης (fellowship) για εξειδίκευση σε κάποια από τις 8 υποειδικότητες.

Αυτές είναι η παίδο-ωτορινολαρυγγολογία (παιδιά), ωτολογία/νευροωτολογία (ώτα, ισορροπία και εμβοές), αλλεργιολογία, πλαστική και επανορθωτική χειρουργική του προσώπου, χειρουργική κεφαλής και τραχήλου, λαρυγγολογία και ρινολογία (μύτη) και παθήσεις φωνής και κατάποσης. Κάποιοι Ωτορινολαρυγγολόγοι περιορίζουν την άσκηση της ειδικότητάς τους σε μια από τις επτά υποειδικότητες.

Αυτοί οι ειδικοί διαφέρουν από πολλούς ιατρούς καθώς εκπαιδεύονται τόσο στο παθολογικό όσο και στο χειρουργικό κομμάτι της ειδικότητάς τους. Οι Ωτορινολαρυγγολόγοι δεν χρειάζεται να παραπέμπουν τον ασθενή σε άλλον ιατρό όταν απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση και έτσι μπορούν να προσφέρουν την καταλληλότερη φροντίδα ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

Διάγνωση και θεραπεία σε οκτώ πεδία εξειδίκευσης

Ωτολογία/Νευροωτολογία: νοσήματα των ώτων, συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών, καρκίνου και διαταραχές κατά την πορεία των νεύρων που επηρεάζουν την ακοή και την ισορροπία.

Παραδείγματα: ωτίτιδα, swimmers ear (αυτί του κολυμβητή), βαρηκοΐα, ωταλγία, άλγος προσώπου ή τραχήλου, ίλιγγος, εμβοές.

Παίδο-ωτορινολαρυγγολογία: παθήσεις σε παιδιά με ειδικά ΩΡΛ προβλήματα συμπεριλαμβανομένων των συγγενών ανωμαλιών κεφαλής και τραχήλου και καθυστέρησης της ανάπτυξης.

Παραδείγματα: μέση ωτίτιδα, λοιμώξεις των παρίσθμιων αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, προβλήματα αεραγωγού, συνδρ. Down, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα.

Χειρουργική κεφαλής και τραχήλου: καρκινικοί και μη όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένων αυτών του θυρεοειδούς και των παραθυρεοειδών αδένων.

Παραδείγματα: διογκώσεις τραχήλου ή όζοι θυρεοειδούς, καρκίνος του φάρυγγα.

Πλαστική και επανορθωτική χειρουργική του προσώπου: αισθητική, λειτουργική και επανορθωτική χειρουργική αντιμετώπιση ανωμαλιών του προσώπου και του τραχήλου.

Παραδείγματα: σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική, facelift, υπερωιοσχιστία, βλεφαρόπτωση, τριχόπτωση.

Ρινολογία: διαταραχές της ρινός και των παραρρινίων κόλπων.

Παραδείγματα: ρινοκολπίτις, ρινορραγία, ρινική συμφόρηση, απώλεια όσφρησης.

Λαρυγγολογία: Παθήσεις του λάρυγγα

Παραδείγματα: Λαρυγγομαλακία, λαρυγγίτιδες, οζίδια φωνητικών χορδών, λαρυγγοκήλες, πολύποδες, θηλώματα, καρκίνος του λάρυγγα.

Αλλεργιολογία: αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή, ανοσοθεραπεία και/ή αποφυγή γύρης, σκόνης, μύκητα/μούχλας, τροφίμων και άλλων αλλεργιογόνων που πλήττουν τα ώτα, την ρίνα και τον λάρυγγα.

Παραδείγματα: πυρετός εκ χόρτου (hay fever), εποχιακή και χρόνια μη εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα.

Παθήσεις φωνής και κατάποσης: διαταραχές φώνησης και κατάποσης.

Παραδείγματα: φαρυγγίτις, βράγχος φωνής, διαταραχές κατάποσης γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).